Loopbaanbegeleiding

Sample title

Aan het begin van de carrière is het vaak moeilijk kiezen. Maar ook ergens tijdens de loopbaan komen veel mensen tot inzicht dat de weg die ze gekozen hebben niet leidt tot de volledige voldoening in het werk. Een psycholoog / loopbaanbegeleider van Talent8 helpt de kandidaat in zijn/haar zoekproces naar een volgende loopbaanstap.

Werkwijze

De eerste stap is altijd een kennismakingsgesprek (vrijblijvend) waar zowel de kandidaat als de begeleider een eerste beeld kunnen krijgen. Samen wordt dan bepaald wat de beste route is op weg naar een succesvolle volgende stap. Dit wordt in een voorstel op maat gegoten.

Onderdelen van loopbaanbegeleiding

Er zijn verschillende onderdelen mogelijk in een loopbaanbegeleidingstraject. Er wordt immers antwoord gezocht op de vragen:

Wie ben ik, wat wil ik, wat kan ik, en hoe kan ik daar komen?

Het traject bevat meestal verschillende stappen en de begeleiding duurt gemiddeld een viertal maanden. Soms wordt er gestart met een loopbaanassessment (zie beschrijving loopbaanassessment) om een goed start beeld te krijgen. Of er wordt een e-assessment afgenomen (allerlei persoonlijkheidstesten, beroepsinteressetest en dergelijke). Persoonlijke gesprekken, reflecties op de eigen loopbaan, wensdromen (beroepsgericht) van vroeger, en het maken van collages om interesses inzichtelijk te maken. Tijdens het traject krijgt de kandidaat de opdracht om kennis te maken met beroepsbeoefenaars, snuffelstages te regelen, te gaan kijken bij opleidingen en later gerichte vacatures te spotten.

Soms zijn diepgaandere psychologische gesprekken helpend om onderliggende belemmeringen los te krijgen of om het zelfvertrouwen te vergroten, of om te doorzien wat nu eigenlijk de kernkwaliteiten zijn van de kandidaat.

In de latere fase van de begeleiding kunnen sollicitatievaardigheden, benutten nieuwe media, netwerken, persoonlijke presentatie, CV en sollicitatiebrieven, pitchen en gerichte arbeidsmarktbewerking aan de orde komen.